TR
İstanbul Nişantaşı Üniversitesi NeoTech Campus’te, İNÜ-CELT tarafından düzenlenen “Yükseköğretimde Ölçme Değerlendirme Uygulamaları” toplantısında, Türkiye’deki yükseköğretim sistemine ilişkin önemli başlıklar tartışıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Oktay Güzeller’in sunumunda, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi’ne dayandığı ifade edildi. Prof. Dr. Güzeller, öğrenme çıktılarının yalnızca sorunun tanımlanmasıyla sınırlı kalmaması; sürece bilgi, beceri ve yetkinlik kazanımlarının da dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Güzeller, ölçme ve değerlendirme süreçlerinde Bloom Taksonomisi’nin önemine dikkat çekerek, bu süreçlerin öğrenme çıktılarıyla uyumlu bir şekilde yapılandırılmasının gerekliliğini belirtti. Ek olarak Prof. Dr. Güzeller, sınav sorularının ve ders materyalerinin değerlendirilmesi için üniversitelerde bulunan ölçme ve değerlendirme komisyonlarının öneminin altını çizdi.
Toplantıda ayrıca, geleneksel ve atrnatif ölçme araçlarının nasıl kullanılabileceği, teknoloji destekli yöntemlerle ölçme ve değerlendirmenin nasıl geliştirilebileceği üzerinde duruldu. Spesifik olarak yapay zeka araçları ve bu araçlar kullanılarak soru ve materyal hazılamanın mümkün olduğunun tartışıldığı toplantıda, çeşitli yapay zeka araçları üzerinden pratik örnekler üretildi ve bu örnekler üzerinden ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin kritik önemi ile öğrencilerin gerekli konularda bilgilendirilmesi hususlarına dikkat çekildi.